Hoe AMR ICT en 20Face privacyproof gezichtsherkenning inzetten in de zorg

Dwaaldetectie bij mensen in een bepaald stadium van de ziekte van Alzheimer is essentieel voor hun persoonlijke veiligheid. Veel zorginstellingen maken gebruik van wearables, maar daar kunnen af en toe uitdagingen mee zijn: armbandjes worden soms niet gedragen, batterijen moeten regelmatig worden opgeladen en het gebruik van wearables vereist vaak extra handelingen van zorgmedewerkers, zoals het controleren ervan en het bijhouden van courante gegevens.

Daarom werken AMR ICT en 20Face samen aan een nieuw, privacyproof alternatief: gezichtsherkenning als vervanger van wearables. Een slimme, veilige oplossing die bestaande zorgsystemen versterkt. Marco Tom, Commercieel Directeur AMR ICT: “Wij zoeken altijd naar nieuwe of aanvullende oplossingen voor zorgcommunicatie. De zorg is overbelast en dit is een mooi voorbeeld van technologie die bijdraagt aan verlichting van het werk.”

 

Slimme herkenning in plaats van wearables

20Face, een spin-off van de Universiteit Twente, ontwikkelt al meer dan acht jaar technologie voor gezichtsherkenning. In andere sectoren, zoals security, leisure en logistiek, wordt deze technologie al succesvol ingezet. Nu is het tijd voor de zorg.

Met hulp van AMR ICT testte 20Face hun software op Mobotix camera’s. Vincent Babay, Channel Manager van 20Face: “Veel zorginstellingen werken met Mobotix, vaak in combinatie met systemen als IQ Messenger en Kadex. Aangezien AMR ICT deze standaard inzet bij hun oplossingen, was het voor ons de perfecte partij om deze test uit te voeren.” Deze samenwerking maakt het mogelijk om gezichtsherkenning te integreren in bestaande zorgomgevingen.

 

Hoe het werkt

Alleen bewoners met dwaalrisico worden opgenomen in het systeem.

  • Een medewerker maakt, altijd met toestemming van een wettelijk vertegenwoordiger, eenmalig een foto. Deze wordt geupload in de software.
  • Staat er iemand voor de deur? Dan checkt de software of die bewoner in de database staat.
  • Staat deze bewoner in de database? Dan blijven deuren gesloten.
  • Voor andere bewoners, medewerkers of bezoekers blijven de deuren open.
  • Verder zorgt de koppeling voor slimme meldingen: wie staat bij de deur, hoelang, en welke collega’s zijn in de buurt om ondersteuning te verlenen indien nodig?

De oplossing is volledig privacyproof:

  • Er is altijd toestemming nodig van een wettelijk vertegenwoordiger
  • De zorginstelling schrijft een risicoanalyse (DPIA) & een verwerkersovereenkomst wordt vastgesteld
  • De software draait on premise of in de cloud, afhankelijk van de wensen van de klant

 

Nog één stap: een zorginstelling die wil testen

De software werkt. De integratie met Mobotix is getest. Wat we nu zoeken is een zorginstelling die de oplossing in de praktijk wil toetsen.

Ben jij onderdeel van een organisatie die werkt met Mobotix en openstaat voor innovatie? Dan zoeken we jou. Samen onderzoeken we hoe deze technologie het beste aansluit op jullie processen en cliënten. AMR ICT verzorgt de technische integratie, 20Face levert de herkenningssoftware.

Neem contact met ons op voor een verkennend gesprek of om je aan te melden als pilotlocatie.

Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp
X

VERGELIJKBARE BLOGS